Gratis prijsopgave: 085 – 30 35 871 of vul het formulier in
Vaktermen

Hozen, lichten, bergen.. wat betekent dat?

Hier volgt een overzicht met veel gebruikte termen die wordt gebruikt bij het boven water halen en afvoeren van boten.

Hozen, hoos een boot

Het hozen van een boot betekent dat je al het water eruit schept. Dit kan met een hoosblik, emmer of lenspomp. Vaak wanneer het om een grotere boot gaat gebruikt men hiervoor een elektrische dompelpomp of hoospomp. En de professionele bedrijven gebruiken ook vaak waterpompen met grote capaciteiten en elektrisch of benzine motor aangedreven.

Bergen van een boot

Het bergen van een boot houdt in dat uw boot al is gezonken en vaak al helemaal onder water ligt. Dan moet de boot vaak vanwege milieuramp worden verplaatst. Spoed is dan vereist. Een milieuramp kan op de loer liggen vanwege motorolie, accuzuur, benzine lekkage, enz. Tijdens het inspecteren wordt er rondom de boot een fuik gemaakt. Deze fuik baken markeert de omtrek van uw boot om verdere verspreiding van vloeistoffen zoveel mogelijk moet voorkomen. Daarom zijn er bedrijven die de boot met een kraan direct uit het water tillen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van luchtzakken wanneer de boot in een haven ligt of langs een woonboot om verder zinken te voorkomen. Met een kraan kom je er dan niet bij. Dus dan wordt er gebruik gemaakt van luchtdruk techniek met luchtzakken.

Dit zijn veel gebruikte zoektermen bij het Hozen Lichten Bergen Afvoeren en die wij vaak op internet tegen komen:

Water uit boot pompen: Het water dat vaak door regen wordt veroorzaakt kan heel simpel met een lenspomp geloosd worden.

Boot op zijn kant: Wanneer een boot door water begint te zinken kan deze kantelen. Vaak gebeurt dit wanneer er een luchtkamer in de boot zit en deze luchtbel de boot boven water probeert te houden. Het water wordt dus opzij geduwd en zorgt ervoor dat de boot kan kantelen.

Boot blijft niet drijven: Vaak omdat er veel achterstallig onderhoud aan uw boot is. Dit is met name bij stalen schepen een probleem dat er dan roest ontstaat en deze roest zorgt voor gaten in uw boot. Dit zorgt ervoor dat uw boot niet blijft drijven.

Water uit boot halen: Water in de bodem van uw boot kan via uw schroefas binnen komen bijvoorbeeld. Voor het

Boot uit water liften/tillen: Vele jachthavens hebben een kraan om uw boot uit het water te tillen. Dit is belangrijk voor de onderhoud van uw boot. Ook voor de winterperiode is het goed om uw boot jaarlijks uit het water te halen voor winterstalling.